Napi gondolatébresztő

Vannak emberek, akik soha nem jutnak Fantáziába -- mondta Korándi úr --, és vannak, akiknek sikerül, viszont örökre ott maradnak. És akadnak egyesek, akik eljutnak Fantáziába és vissza is térnek onnan. Úgy, mint te. És ezek hoznak gyógyulást mindkét világnak.

A Végtelen Történet

I.5. Pszichiátriai vizsgálat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Mit csinál a gyermekpszichiáter?

Részletes kérdezéssel gyűjt támpontokat, döntően a szülőktől, van-e a gyereknek pszichiátriai vagy egyéb betegsége; ha igen, milyen tünetekkel jelentkezett, amikor kezdődött, a keletkezése óta hogyan terebélyesedett. Adatokat gyűjt a gyerek születése és felcseperedése alatti történésekről, az esetleges betegségekről, kivizsgálásokról (akár a gyermek, akár bármely hozzá közel álló családtag esetében), s ezek eredményeit figyelembe véve értékel majd.

Amikor szükséges, kérdőív kitöltetésével is tájékozódik (némely kérdőív kitöltését a gyermekkel kapcsolatban álló pedagógustól is kéri, a szülő beleegyezésével).

Ha felmerül szervi megbetegedés lehetősége, testi vizsgálatot is végez; illetve a körzeti orvosnak vizsgálatok elvégeztetését javasolja ( pl. EEG, egyebek).

A gyermek vizsgálata kiegészül rajz- és egyéb játéktesztekkel.

Összesítve az eredményeket, diagnózist állít fel, és eldönti, kell-e, s ha kell, milyen kezelést lát indokoltnak, mitől várható a leginkább javulás. A döntés a szülőkkel történő megbeszéléssel történik, melynek kapcsán a szülők szerepe is tisztázódik a gyógyulás folyamatában, tekintve, hogy a szülők aktív közreműködése nélkül a gyermek nem gyógyítható! A gyermek gyógyulását elősegítő közreműködés a család érdeke is. E megbeszélés során megtörténik a terápiás célkitűzés megbeszélése, a terápia módszerének és ütemezésének (hány alkalom, milyen rendszerességgel) rögzítése is.

Bár a pszichiáter orvos, nem feltétlen orvossággal gyógyít...de ha szükségesnek ítéli, alapos átbeszélés mellett javasolja, vagy jóváhagyja a megfelelő gyógyszer szedését, s ellátja a családot az ezzel kapcsolatos tudnivalókkal.

Ki kérhet pszichiátriai vizsgálatot?

Tulajdonképpen bárki azokkal a gyermekekkel kapcsolatban, akik a kerületi nevelési- oktatási intézményekbe járnak, vagy tanköteles korú kerületi lakosok. Kérheti a szülő, a szülő beleegyezésével (fejlesztő) pedagógus, a Nevelési Tanácsadó pszichológusa, amennyiben a családdal való foglalkozás, kapcsolat során felmerül ennek szükségessége.

Gyakori, hogy szükséges a Gyermekjóléti Szolgálat, a Családsegítő Szolgálat vagy a Gyámügyi Szolgálat szakembereivel való együttműködés (esetkonferencia), a szülő tudtával és beleegyezésével.

Dr. Márkus Katalin

Jelenleg nem dolgozik szakszolgálatunknál pszichiáter.

Itt íratkozhat fel folyamatosan frissülő tartalmainkra (RSS)

Tartalom átvétel